SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Hayalimdeki köpek nerede?
November 17th, 2009 by D.

GSMD

Farkettiniz mi Türkiye’de pet shoplarda ne kadar az çeşit köpek var. Toplasan 10 çeşit. Dolayısıyla insan şu tip bir köpek istiyorum diye karar verse de, eğer petshoplardan edinecekse, seçeneği zaten çok sınırlı.

Biz hayalimizdeki köpeği edinmek için en uygun zamanı kolladıkça, hayalimizdeki köpek de devamlı değişiyor. Önce Golden Retriever veya Labrador sevdalısıydık. Sonra çevrede hırsızlık vakaları olunca, mutlaka bekçi köpeği olsun, bir işe yarasın dedik. Golden Retriever fırsatını bulsa, oturup hırsızlarla poker oynar, o kadar insan seviyor hayvan. Kurt olsun temiz olsun dedik, ama Alman Kurt’undan da korkuyorum, elimde değil. Zaten bizim ufaklık da Kurt’a dayanamaz. Zaten tırsık, üstüne bir de dayımların yerden 30 cm yüksekliğinde  ama kendini evin bekçisi sanan siyah terrier’in agresif tavırları yüzünden, siyah köpekleri uzaktan bile görmek istemiyor. Dolayısıyla Alman Kurt’u bizim evde zor olur. Üstelik hayvan doğal olarak devamlı havlıyor, çünkü doğası bekçi.

Bir ara da mahallede başıboş gezen, sitenin köpeği olmuş Saint Bernard’ı evlat edinelim dedik. Ama o da mangal artıklarını mideye indirdiği an arazi oluyordu, pek sahiplenmedi bahçeyi. Olmadı.

Gereksiz havlamayan, gerektiğinde de sıkı havlayan Kangal geliyor aklıma, o da yazık bizim bahçede sıkılır, çift de alamayız kimse kusura bakmasın. Neticede kararsız durum devam ediyor. Şu sıralar favorim Great SwissMountain Dog . Ama Türkiye’de nerden bulunur/ bulunur mu? bilmiyorum. Gerçi sahibinden.com‘a bakmıştım. Bir sürü çeşit köpek vardı. Tünelin sonunda ışık göründü uzaktan.

Bu arada anneannemi çileden çıkarıp, evi terkeden Özbek yardımcısının arkasından dedikodusunu yaparken, Özbekistan’da kirpi eti yediklerini öğrendim. Haber üstüme karabasan gibi çöktü. Bizim bahçede ara sıra görünüp sonra arazi olan çeşitli boydaki kirpileri düşününce onlar adına sevindim. Buralarda olsa olsa ezilirler, yoksa göreceli olarak rahatlar :(

İmza D.


4 Responses  
  • Ayse writes:
    November 19th, 200911:41at

    Merhaba! :)
    Benim fikrimi soracak olursan pet shop’tan hayvan alma derim, eğer fırsatın varsa hayvanların satılmasını ticarete dökmemiş bir yerlerden al. Bence çok önemli bir kriter olarak, köpeğin annesini babasını tanı, türlerin belirli özellikleri olmasına rağmen genetiği hayvanı bambaşka bir kişilikte yapabiliyor :) yani tanıdığın güvendiğin bir veteriner varsa, arkadaşlarının köpeği varsa, yakınlarında köy, çiftlik gibi yerler varsa oralara biraz bak, hatta çekinmem dersen barınaklara da bak.. Pet Shop’lara mümkünse para kazandırma, hayvanların ufacık kafeslerde satılmayı bekleyerek yaşamalarını destekleme derim ben :)
    Nacizane fikrimdir, umarım alınmazsın.
    Sevgiyle..
    Ayşe

  • tekir writes:
    November 19th, 200920:47at

    Bence barinaklara bak. Oraya terk edilen o kadar cok cins kopek var ki. Kac kez yavrulari ile birakilanlari gordum.

    Aslinda ben de tam olarak fikrimi belirtecek olursam, bir canlinin “marka”sinin bu kadar onemli olmamasi gerektigini dusunuyorum. Onemli olan soy agaci degil, onun size verecegi sevgi. Cins olmayan kopekler de egitilince gayet guzel bekci olurlar.

    Bir de cok hayvan beslemis biri olarak deneyimlerimle sunu soyleyebilirim ki, biraz da onlar sizi secerler. O yuzden karar verip “su lazim” demeden once mutlaka gidip vakit gecirin, belki bir tanesi gonlunuzde oyle bir taht kurar ki hemen alip eve gelirsiniz :)

  • tekir writes:
    November 19th, 200920:48at

    Bu arada bu resimdeki de amma sevimliymis, karlara bata cika oynayasim geldi :)

  • merail writes:
    December 15th, 200917:36at

    Yazinizi okuyunca yorum yazamadan edemiyecegim..
    Oncelikle simdilik favori olarak sectiginiz kopek daha cok soguk ulkeler icin iyi, turkiye gibi cok sicak bir ulkede hayvani telef edersiniz.ben moskova’da yasadigim icin buradaki insanlar hayvanalari cok sevdiginden bu cinsin agresifinide gordum, sakinide, bu daha cok nasil yetistirdiginize bagli, cunku kopekleride cocuklar gibi..Ki ilk kopeginiz olacaksa malesef ki cok simarik, hatta soz dinlemez birseyde olabilir, cunku ilk kopeklerde insanlarin tecrube edindigi icin bir cok hata yapiyor.
    Bende diger yorum yazan arkadaslara katiliyorum barinaklara bakmaniz ve markaya takilmaminizi..Benimde cins bir kopegim(kulup kopegi ustelik), sokaktan aldigim bir kedim var, kopegim genc olmasina ragmen, kedim sokaktan olmasina ve asi bile vurulmamisina ragmen ondan daha saglam, demek istedigim genetigi ile ne kadar oynanmissa o kadar sizi uzuyor hastaliklari ile, bence cins olmayanlar, olanlara gore cok cok daha bunye olarak saglam..
    Sececeginiz kopegi evinize, butcenize, onunun bakimina (bir cocuk gibi bakim isterler),ve gercektende ne boyutta istediginize gore vs. secin.
    Sevgiler


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin