SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
13 Haziran’da Loreena McKennitt
11.Haziran.2009

mckenettLoreena Isabel Irene McKennitt , Kanada doğumlu. Sülalesi  İskoç ve İrlanda asıllı, Kelt eğilimi de oradan geliyor. Gençken (1957 doğumlu) veteriner olmak istiyormuş, ama bakmış yetenekli, Kelt arpını çalmayı  öğrenmiş. Bu sayede bir kenara para yığıp ilk albümü Elemental‘ı yapmış.

Asıl 1993’de Mike Oldfield ile çıktığı Avrupa turnesi esnasında tanınmaya başlamış. Müzikleri halihazırda filmlerde de kullanılıyor; The Santa Clause, Soldier, Jade,  Holy Man, The Mists of Avalon ve  bizim ufaklığın favorisi Tinker Bell (To The Fairies They Draw Near).

tinkerbell

Loreena (Bu arada adını yazmak çok zor, devamlı bir harf fazla oluyor:)) çok çile çekmiş biri: 1993 ‘de nişanlısı Ronald Reese, adamcağızın kardeşi ve yakın arkadaşları Gregory Cook bir tekne kazasında boğuluyorlar.  Sonrada bir vakıf kurup su araştırmalarına falan hatrı sayılır rakamlar ayırmaya başlamış. Stolen Child diye bir şarkısı var benim sevdiğim, denizin aldığı bir çocukla ilgili.

Loreena’nın müziği kimi yerde folk, kimi yerde dünya/eklektik Kelt müziği olarak adlandırılıyor.  Son albümü An  Ancient Muse‘da doğu ezgileri de var. Ayrıca Kervansaray diye Türk ezgili şarkılar var.

Hakkında bir röportaj okuyordum. “Yüzüklerin Efendisi (The Lord of the Rings) filmi müziklerinde neden hiç McKennett şarkısı yoktu?” diye sormuşlar.  Aslında o da bu filme müzik yapmak çok istemiş, epey de bir süre görüşmüşler ama olmamış işte.

album23Bir de  Loreena, konserlerde arpla falan mistik ortamlar yaratmak istediğinden,  flaşla fotoğraf çekilmesine sinir oluyor. 13 Haziran’da Cemil Topuzlu Açık Hava sahnesinde olacakların dikkatine (biletler Biletix‘de)

İmza D.


1 yorum  
  • D. diyor ki:
    15.Haziran.2009 08:17

    15/06/2009’un radikalinden:
    Konser için Bursa’da bulunan Kanadalı sanatçı, Fethullah Gülen’in yemeğine katıldığını belirterek “Değişik fikirleri dinlemeyi severim” dedi
    Işıl ARSLAN- Volkan BAYRAM SÜLE
    BURSA’ya konser vermek için gelen Kanadalı sanatçı Loreena McKennitt, Fetullah Gülen’in daveti üzerine Kanada’da düzenlenen yemeğe davet edildiğini belirterek, “Fetullah Gülen’in yemeğine katıldım. Değişik fikirleri dinlemeyi severim” dedi.
    Bu yıl 48’incisi düzenlenen ‘Bursa Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’ kapsamında bu akşam konser vermek üzere kente gelen Loreena McKennitt, Almira Otel’de basın toplantısı yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı, Bir gazetecinin, “Fetullah Gülen’in sempatizanı olduğunuza dair basında haberler yer aldı. Bu konuyla ilgili görüşleriniz nedir?” sorusu üzerine McKennitt, “Fetullah Gülen’in yemeğine davet edildim ve yemeğine gittim. Genellikle değişik grupları, kişilikleri, fikirleri dinlemeyi severim” karşılığını verdi. ‘Medeniyetler Dayanışması, Barışçıl Birliktelik’ adıyla Toronto gemisinde düzenlenen aynı yemekte ‘Çok derin ve temiz ruhlu bu Türkler beni çok etkiledi’ dediğinin hatırlatılması üzerine Loreena McKennitt, “Türkiye ve Türkler hakkında çok güzel fikirlerim var. O gün ne söylediysem doğrudur” dedi.
    Kendi müziği dışında dünyadaki tüm müzikleri takip etmeye çalıştığını söyleyen Loreena McKennitt, Türkiye’den çok sayıda müzisyeni dinlediğini ancak, en fazla Mercan Dede’nin müziklerini dinlediğini anlattı. İstanbul’da düzenlediği konser ardından Mercan Dede ile görüştüklerini, sohbet ettiklerini anlatan McKennitt, Türkiye’de en fazla Kapadokya’da konser vermek istediğini söyledi. Tarihi mekanlarda konser vermenin kendisini çok mutlu ettiğini vurgulayan McKennitt, şöyle dedi:
    “Tarihi ve özel yerlerde konser vermek istiyorum. Bunlardan biri Kapadokya. Kapadokya’yı çoğu insan bilmiyor. İstanbul’da dün verdiğim konsere İsrail, Azerbaycan’dan ve çok sayıda ülkeden müziksever geldi. Bir ülkenin tarihi ama çok fazla tanınmamış yerlerinde konser vermek, o ülkenin tanıtımına da çok önemli katkılar sağlar.”
    İrlanda ve İskoçya Müziği’nin kültürlerini barındıran ‘kelt’ tarzındaki müziği ile dünyanın pek çok ülkesinde konser veren ve çok sayıda ödül alan Loreena McKennitt, bu akşam saat 21.00’de Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda müzikseverlerle buluşacak. (aa)


Bir Cevap Yazın

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>